In een recente post van @lll_vlaanderen las ik dat het niet nodig is om een monstervoorraad aan moedermelk in je diepvries te bewaren (link naar de post in je hier).
Natuurlijk was het voor onze diepvriezer al te laat, want een volledig schap (nu nog een half) was gewijd aan zakjes afgekolfde melk. Netjes gelabeld en geordend volgens het FIFO principe (First In – First Out).
Als ik even keek in de vriezer, verstond ik meteen waarom ze dit zeggen.
De ideale houdbaarheidsdatum van sommige porties was al in aantocht. Logisch, want naast de vaste voeding die stilaan zijn intrede doet bij ons zoontje geef ik uitsluitend live borstvoeding.
Waarom ik dan zo’n voorraad had aangelegd vraag je? “Worst case”- scenarioschrijver dat ik ben: “ge weet maar nooit als het nodig is!”..
Daarbij komt dan ook nog eens dat ik absoluut niet tegen verspilling kan (tot ergernis van mijn man 🙂). Geen vezel in mijn lijf kon het daarom aan om die melkvoorraad gewoon door de afvoer te gieten of uitsluitend te gebruiken in het badwater bijvoorbeeld. Borstvoeding is zo voedzaam, dus gebruik ik het ook het liefste om onze kleine man mee te voeden.
Klinkt deze situatie herkenbaar voor jou? Dan is volgend receptje misschien ook iets voor jou en je kleintje.
Ingrediënten
1 rijpe banaan (ong. 130 gram)
150 milliliter moedermelk
2 – 3 eetlepels chiazaad
Bereiding
Prak de banaan fijn. Eventueel kan je dit in een keukenmachine doen als je een hele gladde textuur wil.
Meng met de moedermelk en chiazaad. Afhankelijk hoe dik je de pudding wil kan je meer chiazaad toevoegen.
Verdeel over het aantal gewenste porties (ik maakte hiermee 3 porties van ong. 100 gram)
Laat opstijven in de koelkast.
Let op Chiazaad is erg voedzaam, maar de meningen over vanaf wanneer je dit best aan je kindje geeft zijn erg verdeeld. Sommige kindjes kunnen dit mogelijks nog maar moeilijk verteren op jonge leeftijd. Je kan daarom:
Een eerste keer proberen met een kleine portie om te kijken hoe je kindje hierop reageert.
Chia zaad vermijden. De pudding zal dan nog loperiger zijn. Dit kan je oplossen door minder melk te gebruiken of een andere manier van indikken (bijvoorbeeld met gebroken lijnzaad, havermout,…)
Tips
Heb je een kindje dat niet zo houdt van koude dingen? Laat de pudding dan even op kamertemperatuur komen alvorens te serveren.
Je kan de porties gerust invriezen (ja, steek die vriezer maar terug vol )