fbpx

Opnieuw in je jeans na de bevalling

Na 9 maanden is het dan eindelijk zover.

Je kan je kindje na lang uitkijken eindelijk in je armen sluiten. Je baby heeft zijn/haar knusse babykamer ingeruild voor de grote wereld, maar jij blijft achter met een ‘lege kamer’ in jouw lichaam.

De confrontatie met de spiegel

Voor sommige moeders kan dat heel confronterend zijn en willen ze zo snel mogelijk weer in hun oude jeans of kleedje kunnen. En dat snap ik!

Ik zou liegen als ik zeg dat ik niet schrok toen ik naar mijn lichaam keek enkele weken postpartum.


Met mijn sportieve achtergrond was ik altijd een strak lijf gewend.

En in het wedstrijdseizoen als competitief bodybuilder zelfs aan een zichtbare sixpack. Hetgeen ik nu zag was een hangend buikje en losse huid.

Een echte ‘mama pouch’. En dan heb ik het nog niet over hoe anders mijn kleren aanvoelde. Ik kan alleen maar zeggen dat het niet aangenaam was.

“Mom jeans heb ik altijd mooi gevonden, maar nooit gedragen. In een gekke bui besloot ik er eentje te kopen, om nadien te beseffen dat ik er mijn lichaam gewoon mee wou verstoppen.”

Wanneer mama’s bij mij komen, hoor ik heel vaak “ik wil weer in mijn oude kleren kunnen” of “ik wil mijn lichaam van voor de zwangerschap terug” of “ik wil mijn zwangerschapskilo’s kwijt”.

En opnieuw,

 

I GET THAT!

 

Ik vraag hen dan steeds of dat hetgeen is dat zij echt nodig hebben, of dat hetgeen is dat hen weer gelukkig zal maken.

 

In je jeans of in je hoofd?

Wil ik hen dan niet helpen met afvallen na de zwangerschap?

Tuurlijk wel, maar het komt vandaag de dag ook maar al te vaak voor dat dit verlangen gevoed wordt door verwachtingen van anderen of wat we zien op social media.

 

Vergeet niet dat je kindje 9 maanden lang in jouw lichaam gewoond heeft.

Jouw lichaam heeft 9 maanden lang hormonale veranderingen ondergaan, jouw kindje gevoed en letterlijk plaats gemaakt en gegroeid voor het wonder in jouw buik.

Kortom, jouw lichaam heeft gigantisch werk geleverd!

 

Het is dan ook onrealistisch om te gaan verwachten dat je na 3 maanden alweer jouw “pre-pregnancy body” zal terughebben.

Naast deze onrealistische verwachting is het ook absoluut niet zonder gevaar om echt te diëten. Zeker als je ook nog eens borstvoeding geeft.

 

Het gevaar: je pleegt roofbouw op je lichaam.

 

Reeds tijdens je zwangerschap heeft je lichaam al een verhoogde behoefte aan bepaalde macro- en micronutriënten.

Eiwitten, omega 3 – vetzuren, vitamine B, ijzer, magnesium en cholene zijn er maar enkele.

 

Heel vaak wordt de minimum behoefte aan deze bouwstoffen al niet gehaald, wat in combinatie met de tonnen energie die een zwangerschap vraagt, ervoor zorgt dat veel moeders na de bevalling te maken hebben met tekorten.

 

In de eerste plaats wil je daarom je lichaam na de zwangerschap gaan voeden en ervoor zorgen dat tekorten aangevuld worden en nadien in balans blijven zodat je lichaam optimaal kan herstellen. Want deze verhoogde behoefte verdwijnt ook niet van vandaag op morgen.

Een anti-dieet perspectief

De wens om af te vallen is vaak (of misschien zelfs nooit) puur een fysieke kwestie. Daarom sprak ik met Adinda Gersen, eetgedrag en anti-dieet coach en gezicht achter @mombodymind.

 

Zij helpt mama’s om hun nieuwe moederlijf te accepteren en een gezonde relatie met voeding te krijgen.

Toen ik Adinda vroeg naar haar visie op diëten na de zwangerschap zei ze iets wat ik erg mooi vond:

“Ik vind afvallen na de bevalling zo moeilijk. Tijdens de zwangerschap wordt zo vaak gezegd hoe mooi een vrouw eruit ziet, maar na de bevalling hoor je dat nog nauwelijks. Een lichaam na de bevalling is precies niet mooi. Dat is jammer, want er zou net met nog meer bewondering naar moeten gekeken worden na wat het gepresteerd heeft.”

“Door te willen afvallen zeg je eigenlijk tegen je lichaam dat het niet goed genoeg is.”

Dat zette mij aan het denken en het klopt ook. Als ik aan mijn eigen ervaring terug denk, gingen de complimenten die ik kreeg enkel over het feit dat ik mijn kilo’s snel weer kwijt was. Zolang alles maar weer eruit ziet zoals voorheen, dan is het goed (en hoe sneller, hoe beter).

 

 

Zij ziet afvallen na de zwangerschap als een externe wens, iets wat zich afspeelt in je hoofd.

Dit staat op zo’n moment lijnrecht tegenover de behoeftes van je lichaam, wat zich wil voeden. Ga je toch bewust diëten, dan gaat je lichaam zich aanpassen in plaats van herstellen, wat altijd suboptimaal is.

Waarom een weegschaal echt niet nodig is

Adinda werkt daarom gewichtsneutraal en afvallen is nooit het doel. Moeders komen bij haar terecht omdat afvallen niet lukt en zij willen dat er iets in de plaats komt.

In de plaats krijgen zij Adinda, die hen helpt met het accepteren van hun lichaam en hen ondersteunt in het ontwikkelen van een gezonde relatie met voeding. Die gezonde relatie met voeding is nauw verweven met intuïtief eten en raar maar waar, veel mama’s verliezen hier daadwerkelijk enkele kilo’s door.

 

 

 

Het idee achter intuïtief eten is dat je je lichaam geeft wat het nodig heeft doordat je bewust leert luisteren in ageren op de hongersignalen van je lichaam. Het gaat dan niet alleen over wanneer je eet en wanneer je verzadigd bent, maar ook hoe je naar eten kijkt en welke gedachten en gevoelens erbij komen kijken.

 

 

Hiervoor is een gezonde relatie met voeding nodig. Die goede relatie met voeding is soms ver zoek. Een spijtig gevolg daarvan is dat we hongersignalen negeren, waardoor hongersignalen na verloop van tijd verdwijnen. Maar ook verzadigingssignalen, waardoor je dus makkelijker gaat overeten en in extreme gevallen echte eetbuiten krijgt.

 

“Ik vergelijk het met een buffet op vakantie. De eerste dagen eet je van alles wat, maar na enkele dagen kies je eerder wat je lichaam op dat moment nodig heeft.”

Samen met haar klanten gaat ze na wat de wens achter het afvallen is om van daaruit te gaan werken.

“Vaak is de wens zich goed voelen, maar je goed voelen gebeurt eerst in je hoofd vooraleer je je goed voelt in je lichaam”. Vertelt ze. “Je kan focussen op de buitenkant, maar dat zal je gevoel aan de binnenkant niet veranderen”.

Merk je na het lezen van deze blog dat je met vragen zit voor Adinda of mezelf? Aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen via mail of onze socials.


Ik hoop dat blog jou kan helpen met meer liefde en begrip naar jouw lichaam te kijken, want je mag er absoluut trots op zijn! 


Tot slot wil ik Adinda bedanken voor haar visie en waardevolle bijdrage aan dit onderwerp. Neem zeker eens een kijkje op haar instagram @mombodymind. De informatie die zij deelt en het werk dat zij doet voor mama’s is oh zo belangrijk!

Contact Form Demo (#3)